Přejít k obsahu

Aktuality

  • Zemřel zakladatel katedry archeologie, profesor Evžen Neustupný

    Ve věku 87 let zemřel ve čtvrtek 14. ledna uznávaný archeolog, profesor Evžen Neustupný, zakladatel katedry archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Působil také v Archeologickém ústavu Československé akademie věd, později Akademie věd ČR, který v letech 1990-1993 vedl, a na Masarykově univerzitě v Brně.

    18.01.21
  • Roman Kodet z Fakulty filozofické ZČU získal Cenu Miroslava Ivanova za rok 2020

    Cenu Miroslava Ivanova, udělovanou za nejlepší knihy literatury faktu, získal za rok 2020 v kategorii ostatní literatura faktu Roman Kodet z katedry historických věd Fakulty filozofické (FF) Západočeské univerzity v Plzni, a to za publikaci Příběh samurajů.  Kniha s podtitulem Život a svět válečníků starého Japonska se podrobně zabývá vývojem japonské vojenské vrstvy a legendami opředené bojovníky představuje jako lidi z masa a kostí.

    13.01.21
  • Petr Pavlas obdržel cenu Josefa Hlávky a prémii Otto Wichterleho

    Petr Pavlas, odborný asistent katedry filozofie Fakulty filozofické ZČU a vědecký asistent oddělení pro komeniologii a intelektuální dějiny raného novověku Filozofického ústavu Akademie věd ČR, obdržel letos dvě prestižní ocenění.

    16.12.20
  • Věra Tydlitátová z Fakulty filozofické je mezi osobnostmi oceněnými čestnou plaketou hejtmana

    Už počtvrté se letos předávaly Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje. Mezi pěti oceněnými osobnostmi je také Věra Tydlitátová z katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU.

    11.12.20
  • Postfenomenologie, mysl a média

    Ve čtvrtek 19. listopadu 2020 se uskuteční první ročník studentské konference Postfenomenologie, mysl a média katedry filozofie Fakulty filozofické ZČU.

    12.11.20
  • Senzační nález českých a německých archeologů v příhraničním městě Bärnau

    Přestože letošní pandemický rok 2020 příliš nepřeje pohodovému plnění různých vědeckých plánů a zejména mezinárodních projektů, u nichž bylo nutné mnohé plánované aktivity přizpůsobit regionálním omezením či úplně přerušit, podařilo se archeologům ze Západočeské univerzity v Plzni a Otto-Friedrich Universität v Bambergu sejít za zpřísněných hygienických podmínek v malebném pohraničním městě Bärnau.

    12.11.20
  • První archeologická on-line konference měla úspěch

    Ve dnech 4. a 5. listopadu 2020 se konal již devatenáctý ročník konference Počítačová podpora v archeologii, kterou letos pořádala katedra archeologie Fakulty filozofické ZČU v Plzni ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Lokti a Ústavem archeologické památkové péče Brno. Zároveň šlo o první archeologickou konferenci v ČR konanou plně v on-line prostředí.

    09.11.20
  • Zástupci katedry archeologie FF a katedry historie FPE převzali cenu Zlatý mamut

    Další úspěch našich studentů a akademiků - katedra archeologie Fakulty filozofické a katedra historie Fakulty pedagogické ZČU v Plzni vyhrály první cenu v hlavní kategorii soutěže Zlatý mamut za popularizaci archeologie.

    06.10.20
  • Moderní člověk dosáhl nejzápadnějšího cípu Evropy o 5 tisíc let dříve, než se vědci domnívali

    Moderní člověk (homo sapiens) dosáhl nejzápadnějšího cípu Evropy před 41 až 38 tisíci lety, tedy přibližně o 5 tisíc let dříve, než se dodnes vědci domnívali. Dokládají to nové nálezy kamenných nástrojů vyrobených moderními lidmi. Poznatky o nich publikoval mezinárodní tým antropologů v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Jedním z vedoucích týmu byl také antropolog Lukáš Friedl z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

    05.10.20
  • Fakulta filozofická získala HR Award

    Fakulta filozofická se v pondělí 22. června připojila ke čtyřem součástem Západočeské univerzity, které získaly prestižní ocenění HR Excellence in Research Award za řízení lidských zdrojů v oblasti vědy a výzkumu. Fakulta se jím zavázala naplňovat principy Evropské charty pro výzkumné pracovníky  a Kodexu chování pro přijímání výzkumných pracovníků v několika následujících letech.

    23.06.20
  • Fakulta filozofická se připojila k Archeologickému létu

    Archeologové Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni se v červenci a srpnu stanou průvodci. Katedra archeologie se totiž připojila k celorepublikovému projektu Archeologické léto, což je série komentovaných prohlídek vybraných lokalit. Archeologové ze ZČU zavedou návštěvníky do Litic - na zříceninu jednoho z nejstarších šlechtických hradů v Čechách, dále na místo zaniklé středověké obce Borek na okraji Plzně a do třetice na jihoplzeňskou zříceninu středověkého hradu Lopata.

    19.06.20
  • Studie zmapovala potřeby a spokojenost Plzeňanů v oblasti sociálních služeb

    Katedra sociologie Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni zpracovala studii mapující potřeby, spokojenost a očekávání obyvatel Plzně v oblasti sociálních služeb podle zadání Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

    19.06.20
  • Fakulta filozofická nově nabízí studium programu Sociální práce

    Od příštího akademického roku bude opět možné studovat na Západočeské univerzitě bakalářský program Sociální práce. Nabízí ho Fakulta filozofická a hlavním realizátorem je její katedra sociologie společně s dalšími pracovišti. Přihlášky lze podávat do 14. června 2020.

    02.06.20
  • Česko-bavorský workshop proběhl letos on-line

    Jako každoročně se v polovině května uskutečnil závěrečný workshop certifikátového programu Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region. Původně měli studenti ZČU vyjet na několik dní na partnerskou univerzitu do Řezna a v rámci komunikační praxe společně s bavorskými studenty představit a vzájemně diskutovat přeshraniční témata své dvousemestrální práce. Kvůli zavřeným hranicím bylo ale potřeba improvizovat a workshop se nakonec uskutečnil on-line prostřednictvím dvoudenní videokonference.

    01.06.20
  • Roman Kodet z FF získal grant japonské vlády. Přinese nové poznatky o dějinách Japonska

    Roman Kodet z katedry historických věd Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) obdržel prestižní výzkumný grant agentury Japan Foundation při japonském ministerstvu zahraničí. Tato podpora mu umožní další prohloubení výzkumu dějin Japonska 19. století, k nimž již publikoval řadu studií a dvě vysoce ceněné odborné monografie. Předmětem jeho zájmu tentokrát bude, jak se vyvíjel pohled Západu na Japonsko v polovině 19. století.

    19.05.20
  • Všech deset kateder Fakulty filozofické otevřelo dveře

    Neobvykle vysoký počet uchazečů o studium uvítala Fakulta filozofická 29. ledna. Během dne se představilo všech 10 kateder, které měly připraveny zajímavý interaktivní program a různé tematické přednášky. Ty probíhaly po celou dobu dne otevřených dveří, tedy od 9 do 18 hodin.

    04.02.20
  • Fakulta filozofická se představí uchazečům

    Dny otevřených dveří Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) vyvrcholí ve středu 29. ledna, kdy zve uchazeče k návštěvě hned pět fakult. Mezi nimi také Fakulta filozofická, která sídlí v Sedláčkově ulici.

    27.01.20
  • Stavaři, let´s go! vyzvou středoškoláky připravované e-learningové kurzy

    Vznikají ojedinělé učební pomůcky, díky nimž se budou moci žáci středních odborných škol a učilišť vzdělávat v odborné angličtině, němčině i ruštině.

    16.12.19
  • Panelová diskuse Fakulty filozofické umožnila zamyšlení nad interdisciplinaritou

    Proč pěstovat mezioborovou provázanost? Jak má vypadat smysluplná interdisciplinarita? Jak vysoké školy přispívají k oborovému dialogu? Co může studentům a společnosti dát? Takové otázky i odpovědi na ně zaznívaly na panelové diskusi Interdisciplinarita – věda a vzdělávání na pomezí oborů.

    04.12.19
  • Fakulta filozofická pořádá druhý ročník panelové diskuze o interdisciplinaritě s předními osobnostmi

    Příspěvky se budou týkat aktuálního tématu mezioborovosti, která je jedním z nejčastěji skloňovaných pojmů na českých i zahraničních univerzitách.

    27.11.19
  • Sametovou revoluci připomněla také debata o svobodě médií

    Fakulta filozofická ZČU pozvala k jednomu stolu Marka Wollnera, Petra Vichnara, Petra Jurka a Přemysla Rosůlka.

    20.11.19
  • Rektor Miroslav Holeček navštívil partnerskou univerzitu v Oši

    Tříčlenná delegace Západočeské univerzity, vedená rektorem Miroslavem Holečkem, navštívila v posledním říjnovém týdnu kyrgyzskou státní univerzitu v Oši. 

    08.11.19
  • Kuchařka autorek z Fakulty filozofické ukazuje Tachovsko prostřednictvím chutí, vůní a vzpomínek

    Tachovská kuchařka receptů, příběhů a vzpomínek, tak se jmenuje neobvyklá česko-německá kuchařská kniha, kterou vytvořily odborné pracovnice Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Gabriela Fatková, Andrea Königsmarková a Tereza Šlehoferová. Představuje kuchyni přeshraničního regionu Tachovska v proměnách času, a to nejen prostřednictvím osmi desítek receptů, ale také skrze vzpomínky pamětníků na každodenní jídlo a to, co s ním souviselo. Kniha tak mimo jiné ukazuje vztah lidí k tamní krajině a boří stereotypní vnímání Tachovska jako vykořeněného regionu.

    01.11.19
  • Na konferenci ZČU a biskupství se hovořilo o křesťanství a vlastenectví

    U příležitosti 80. výročí vlasteneckého kázání Mons. Bohumila Staška u kostela svatého Vavřince u Domažlic uspořádalo Biskupství plzeňské a Západočeská univerzita v Plzni konferenci Národní identita ve sjednocené Evropě.

    22.10.19
  • Archeologové ze Západočeské univerzity odkryli v Letech části romského koncentračního tábora

    Zachovaly se pozůstatky romského koncentračního tábora v Letech u Písku? Pokud ano, o čem vypovídají? A existuje nějaké hmatatelné svědectví o životě v táboře? To jsou otázky, na které hledali odpověď archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) pod vedením Pavla Vařeky během archeologického výzkumu v letském areálu bývalého vepřína. Ten archeologové dříve prozkoumat nemohli. Většina pozůstatků tábora se dochovala ve velmi dobrém stavu. Ještě v 70. letech musely být trosky viditelné na povrchu.

    05.10.19
  • Významná kanadská filozofka vystoupí dvakrát na Fakultě filozofické ZČU

    Přednášky Marie Antonios Sassine můžete navštívit v říjnu.

    21.09.19
  • Archeologové ze Západočeské univerzity našli v Letech hroby obětí holokaustu

    Skupina archeologů pod vedením Pavla Vařeky z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) odkryla v místě romského koncentračního tábora v Letech na Písecku hrob s kosterními pozůstatky ženy ve věku do 40 let a hrob dítěte. Archeologové nalezli také sedm hrobových jam. Podle Pavla Vařeky se vůbec poprvé na území Evropy podařilo odhalit hroby obětí nacistického pronásledování Romů.

    12.09.19
  • Prestižní Cenu Jacquese Derridy získal už druhý zaměstnanec Fakulty filozofické

    Odborný asistent katedry filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni Vojtěch Kaše se stal držitelem prestižní Ceny Jacquese Derridy – jedné z Vědeckých cen francouzského velvyslanectví. Ocenění za obhajobu disertační práce a navazující výzkum zaměřený na vývoj raně křesťanského rituálního stolování převzal 26. června v panteonu Národního muzea z rukou držitele Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna. S cenou dostal rovněž možnost strávit dvouměsíční postdoktorský pobyt ve Francii.

    02.07.19
  • Akademici a studenti Fakulty filozofické ZČU odkrývají zaniklé římské město Castrum Novum

    Od 10. do 29. června se členové katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU účastní archeologického výzkumu zaniklé římské kolonie Castrum Novum ze 3. stol. př. Kr. na katastru města Santa Marinella ve středním Laziu v Itálii. Vloni archeologové identifikovali objekt veřejných římských lázní, letos chtějí odhalit další významné veřejné budovy v centrální části města. Už nyní při archeologických pracích nalezli přes 120 mincí a několik fragmentů soch, například část ruky sochy římského císaře.

    26.06.19
  • Odborníci Fakulty filozofické ZČU pomáhají řešit problémy spojené s integrací cizinců

    Odborníci z Fakulty filozofické (FF) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se účastní dvou mezinárodních projektů zaměřených na otázky integrace cizinců. Jeden se týká česko‑bavorského prostoru, druhý je zaměřen na zmírnění negativních dopadů rozvoje průmyslových zón na obce ležící v jejich blízkosti.

    26.06.19
  • Profesor informatiky a kognitivních věd Hamid Ekbia bude hostovat na katedře filozofie

    Na katedře filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni bude od 2. června do 20. července působit Hamid Ekbia, profesor informatiky a kognitivních věd na School of Informatics, Computing & Engineering univerzity v Indianě v USA.

    14.06.19
  • Víru lidé ztrácejí už v dětství, prokázal výzkum religiozity v Česku

    Jakým způsobem se v české společnosti udržuje či neudržuje náboženská paměť? Jaká je podoba české náboženské paměti a co ji utváří? To jsou některé z otázek, na něž odpovídá anglicky psaná monografie Kontinuita a diskontinuity náboženské paměti v České republice, kterou ve středu 29. května v univerzitním centru Kulturka představili její autoři z katedry sociologie Fakulty filozofické ZČU. Jedná se o první publikaci, která k vytčenému tématu přistupuje z kvantitativního pohledu.

    01.06.19
  • ZČU opravila památkově chráněné sídlo Fakulty filozofické v centru Plzně

    Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) dokončila rekonstrukci sídla Fakulty filozofické – rohový městský dům spojující ulice Sedláčkovu a Veleslavínovu. Budova, památkově chráněná od května 1958, patří do plzeňské památkové rezervace. Díky ZČU tak má Plzeň o další opravenou kulturní památku navíc.

    30.05.19
  • Fakulta filozofická uspořádala mezinárodní konferenci věnovanou šíitskému islámu

    Katedra blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU s asistencí Centra globálních studií Akademie věd ČR uspořádala 14. května mezinárodní konferenci Shi‘ite Islam and the Challenges of the Present Time. 

    23.05.19
  • Novinář a redaktor Jindřich Šídlo vystoupil na Fakultě filozofické

    Jindřich Šídlo byl v rámci cyklu Univerzita jako příležitost hostem poslední besedy v tomto akademickém roce. Pojmenoval mezníky posledního desetiletí českých médií.

    14.05.19
  • Fakulta filozofická zve na besedu s Jindřichem Šídlem

    Cyklus besed Univerzita jako příležitost, který od loňského podzimu pořádá Fakulta filozofická, se v květnu pro tento akademický rok uzavře. Hostem diskusního setkání, které se uskuteční v úterý 7. května od 17 hodin v aule Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici, bude novinář Jindřich Šídlo.

    03.05.19
  • Katedra politologie a mezinárodních vztahů uspořádala pro své budoucí absolventy workshop o praxi

    Na pátek 12. dubna připravila Katedra politologie a mezinárodních vztahů (KAP) Fakulty filozofické praktický workshop nazvaný Z KAP do praxe – interaktivní workshop pro budoucí absolventy. Studentům při něm zprostředkovala setkání se špičkami z praxe obou oborů.

    17.04.19
  • Profesor Dušan Lužný z Národního akreditačního úřadu vystoupil na Fakultě filozofické

    Beseda “Univerzita jako příležitost… pochopit její fungování” s Dušanem Lužným, sociologem, religionistou a členem Národního akreditačního úřadu, se uskutečnila 27. března 2019 v 17:00 v univerzitní kavárně Družba.

    02.04.19
  • Sociolog Dušan Lužný se zaměří na klíčový problém humanitních oborů

    Hlavní postavou další přednášky z cyklu Univerzita jako příležitost bude sociolog a religionista a současně člen Rady Národního akreditačního úřadu Dušan Lužný.

    28.03.19
  • Fakulta filozofická nabídne Bavorská a Evropská studia

    Pro akademický rok 2019/2020 připravila Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni nové profesně zaměřené studijní programy, jimiž reaguje na potřeby praxe.

    23.02.19
  • Martin Fusek hovořil o uvádění výsledků vědy do praktického života

    Hostem druhé besedy cyklu Univerzita jako příležitost, který zve k setkání se zajímavými osobnostmi české vědy, školství a veřejného života, byl ve čtvrtek 7. února přední český biochemik Martin Fusek.

    13.02.19

Patička