Přejít k obsahu


Konceptualizace bezpečnostně-rozvojového nexu: současné interpretace a kritika

Citace:
ROD, Z. Konceptualizace bezpečnostně-rozvojového nexu: současné interpretace a kritika. Acta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, 2024, roč. 15, č. 1-2, s. 3-22. ISSN 2336-6346.
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Conceptualization of the Security-Development Nexus: Current Interpretation and Critique
Rok vydání: 2024
Autoři: Mgr. Zdeněk Rod
Abstrakt CZ: Od devadesátých let 20. století se v mezinárodních vztazích dostává do popředí propojení bezpečnosti a rozvoje (BRN), které prošlo významnými teoretickými i praktickými proměnami v oblasti řešení konfliktů. Obecně se na něj nahlíží jako na vztah mezi bezpečností a rozvojem, přičemž existují dvě základní perspektivy: jedna, kdy bezpečnost předchází rozvoji, a druhá, kdy postupují ruku v ruce. Teoretické základy BRN se promítly do praktických politik, které kladou důraz na bezpečnost lidí a postkonfliktní obnovu. Čelí však kritice těch, kteří tvrdí, že bezpečnost a rozvoj jsou ze své podstaty neslučitelné. V reakci na rozmanitou a spornou debatu kolem BRN si tento článek klade za cíl poskytnout českým vědcům a studentům mezinárodních vztahů a bezpečnostních studií ucelený přehled. Syntetizuje základní argumenty odborníků na mezinárodní vztahy napříč různými teoretickými a kulturními okruhy a prakticky orientovanou literaturou. Článek zkoumá, jak se v nedávných diskusích utvářel koncept BRN, a upozorňuje na klíčové rozdíly mezi autory. V posledních třech desetiletích se SDN dynamicky vyvíjela a nabízí cenné poznatky k řešení minulých i probíhajících ozbrojených konfliktů. Kromě toho se článek zabývá vazbou mezi bezpečností a rozvojem v českém akademickém kontextu, která až na výjimky doposud v podstatě chyběla.
Abstrakt EN: The security-development nexus (SDN) has gained prominence in international relations since the 1990s, un- dergoing significant theoretical and practical transformations in conflict resolution. It is generally viewed as a relationship between security and development, with two primary perspectives: one where security precedes development and another where they progress hand in hand. The SDN?s theoretical foundations have been translated into practical policies, emphasizing human security and post-conflict reconstruction. However, it faces criticism from those who argue that security and development are inherently incompatible. In response to the diverse and contentious debate surrounding SDN, this paper aims to provide Czech scholars and students of International Relations and Security Studies with a comprehensive overview. It synthesizes the core arguments of international relations scholars across various theoretical and cultural backgrounds and practice-oriented lit- erature. The article examines how recent discussions have shaped the SDN concept and highlights key author differences. Over the past three decades, the SDN has evolved dynamically and offers valuable insights into resolving past and ongoing armed conflicts. Additionally, the article discusses the security-development nexus in the Czech academic context, which has been largely absent, with only a few exceptions.
Klíčová slova

Zpět

Patička